Voor een echte Napolitaanse pizza geldt dat de hoeveelheid water het uitgangspunt. Op basis hiervan worden de overige ingrediënten afgemeten. Je kunt het hier teruglezen of terugzien.
De richtlijnen geven wel enige ruimte in de hoeveelheden van de overige ingrediënten.
- Hoeveelheid bloem is afhankelijk van de hydratie, wat onder andere ook afhankelijk is van de omgevingstemperatuur.
- De hoeveelheid gist is afhankelijk van de rijstijd. De handleiding gaat uit van gebruiken op dezelfde dag. Langer rijpen/rijzen betekent dus wat minder gist.
- Hoeveelheid zout is afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Italianen gebruiken naar Nederlandse begrippen vrij veel zout.
- De hoeveelheid gist is gebaseerd op 1 liter water. Omdat water en bloem uit zichzelf al gaan rijzen, is de hoeveelheid gist omgekeerd evenredig met de hoeveelheid te maken deeg.
Het originele recept gaat voor ongeveer 10 pizza’s van 30 cm diameter van het volgende uit:
- 1 liter water
- 50 g zout
- 3 g verse bakkersgist (of 1 g droge gist)
- 1.700 tot 1.800 gram Tipo 00-type bloem
Ik hanteer meestal deze verhoudingen:
Op basis van 1 liter water:
- 1 liter water
- 3% zout
- 0,3% droge gist
- 1.700 tot 1.800 gram Tipo 00-type bloem
Op basis van 1 pak bloem:
- 0,6 liter water
- 3% zout
- 0,5% droge gist
- 1.000 gram Tipo 00-type bloem
No Comment